Vajinal Enfeksiyon Nedir?

Vajinal enfeksiyon veya vajinit; üreme sisteminin bir parçası olan vajina dokusunun çeşitli mikroorganizmalar ya da vajinal floranın bozulması sebebiyle iltihaplanması durumunda meydana gelen sağlık problemini ifade eder. Sağlıklı bir bireyde vücudun tüm dış dokularında olduğu gibi, genital bölgeyi oluşturan vulva ve vajina bölgelerinde de sayısız mikroorganizma barınmaktadır. Bu organizmaların büyük çoğunluğu vücutta olumsuz bir etki oluşturmaz, hatta fayda sağlar ve bahsedilen bölgelerde koloniler oluşturarak zararsız şekilde yaşamını sürdürür.

Bu organizmaların kolonize olması sayesinde vücut dokuları için zararlı olabilecek başka mikroorganizmalar dokularda üreme şansı bulamaz. Ancak çeşitli nedenlerle zararsız mikroorganizmaların sayısında azalma meydana gelirse, vajina dokusunda iltihaplanmaya yol açan organizmaların sayısında artış görülür ve vajinit meydana gelir. Vajinal enfeksiyonun bir diğer sebebi vücutta bulunmayan zararlı bazı organizmaların doğrudan genital bölgeye bulaşmasıdır.

Vajina dokusunda vücutla uyum içinde yaşayan ve laktobasil adı verilen çok sayıda bakteri bulunur. Laktobasiller bu bölgeyi kolonize ederek vücut için zararlı olabilecek başka mikroorganizmaların vajina dokusunda üremelerini engeller. Aynı zamanda vajina dokusunun pH, asidite ve biyokimyasal özellikleri gibi farklı parametrelerinin de düzenlenmesine katkıda bulunur. Gereksiz antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme, genital bölgenin uygunsuz bakımı gibi durumlarda laktobasiller olumsuz etkilenebilir ve vajinadaki sayıları hızla azalır. Bu durumda başka bakteriler veya mikroorganizmalar vajina dokusuna yerleşme imkanı bulur ve sonuçta vajina dokusunda iltihaplanma ortaya çıkabilir.

Vajinadaki laktobasil kolonisinin normalden daha fazla olması durumunda da dokularda iltihaplanma görülebilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıkların oluşmasında etken olan birtakım mikroorganizmaların bulaşması halinde vajinada enfeksiyon meydana gelebilir. Vajinal enfeksiyon aşağıdaki sağlık sorunları şeklinde kendini gösterebilir:

  • Bakteriyel vajinozis: Vajinanın doğal florasında bulunan laktobasillerin vajinanın çevresel özelliklerindeki değişimlere bağlı olarak normalden daha fazla üremesi durumunda ortaya çıkar. Hastalarda kötü kokulu grimsi beyaz, sarı ya da yeşil akıntı meydana gelir.
  • Kandida veya mantar enfeksiyonu: Laktobasil miktarında azalma sonucunda bölgede bulunan mikroskobik mantar hücrelerinin anormal çoğalması sonucunda kesik peynir renginde akıntıyla seyreden kandida enfeksiyonu gelişebilir.
  • Trikomonas enfeksiyonu: Cinsel yolla da bulaşabilen ve vajina ile genital bölgenin iç dokularında iltihaplanmaya yol açan, yeşil renkli, kötü kokulu akıntıya neden olan bir parazit enfeksiyonudur.
  • Klamidya: Vajinanın yanında rahim ağzında da iltihaplanma yapabilen ve cinsel yolla bulaşabilen bir bakteri türüdür. En sık rastlanan cinsel yolla bulaşan enfeksiyon türlerinden biridir.
  • Gonore veya bel soğukluğu: Gonore de üreme sisteminde yaygın enfeksiyona yol açan ve cinsel yolla bulaşabilen bakteri kaynaklı bir hastalıktır.
  • Viral vajinit: Vajina ve çevresinde döküntü, siğil, ülser gibi lezyonlara yol açabilen çeşitli virüs enfeksiyonlarına bağlı gelişen iltihaplanmadır. Etkenler arasında insan papilloma virüsü (HPV) ve herpes simpleks virüsü (HSV) sayılabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, lenfogranüloma venerum (LGV), şankroidgibi genital bölgede ülserleşme veya lenf bezi büyümesine yol açan cinsel yolla bulaşan hastalıklarda da vajinit görülebilir.

Cinsel ilişki sırasında kadın yumurtasının erkek üreme hücresi spermle döllenmesiyle başlayan süreç şeklinde tanımlanan gebelik (hamilelik) ortalama 37-40 hafta sürmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine başvurulmayan cinsel birlikteliklerde hamilelik ihtimali artar.

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir

Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır

Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez